Urocentrum logó
'23 péntek 03

Prosztatarák szűrés

Radikális prosztata eltávolítás preparátuma A prosztatarák azon kevés rosszindulatú daganatok egyike, amelynek jelenlétére egyszerű vérvétel segítségével következtethetünk. A daganat jelenlétét azonban minden esetben szövettani vizsgálattal szükséges igazolni.

 

• Miért fontos a prosztataszűrés?


Az 50 éven felüli férfi lakosság körében világszerte- így hazánkban is-nagyon sok beteg szenved prosztatarákban. Legnagyobb részük kezdetben tünet és panaszmentes, azonban gyógykezelés nélkül a betegség sok esetben néhány év elteltével gyógyíthatatlan állapothoz vezet. Hazánkban jelenleg a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat okozta halálok. A betegség tünetmentesen fejlődik. Korai stádiumban nem haladja meg a szerv határát, nem terjedt rá a környezetére sem és nem ad távoli áttéteket. Ebben a korai stádiumban elkezdett gyógykezelés mellett a betegek életkilátásai nagyon jók, a betegség gyógyítható.


• Kinek ajánlott a szűrővizsgálat?


Az 50 év feletti férfiak számára az urológiai vizsgálat ajánlott. Abban az esetben, ha a családban halmozottan fordult elő a betegség, célszerű már 45 éves kortól rendszeresen ellenőrzésekre járni. A nők esetében sokkal elfogadottabb a rendszeres nőgyógyászati szűrés, ugyanakkor a férfiak rendszeres urológiai vizsgálatát ma még kevesen vállalják. A szűrés célja a betegség korai felismerése, ugyanis csak ebben az esetben érhető el teljes gyógyulás.


• Mit is jelent a prosztataszűrés?


A korai felfedezés, ill. szűrés ma nemzetközileg is elfogadott módszere a PSA szérumszintjének meghatározása, a rectális tapintás és a végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat.


Rectalis Digitális Vizsgálat (RDV): A vizsgálat során az orvos a kellő képen síkosított gumikesztyűs ujjával áttapintja a végbélen keresztül a prosztata elérhető felszínét. A prosztata mérete, a felszín egyenetlenségei, egyes területek felpuhultsága mind fontos információt jelent a vizsgáló orvos számára, melyek nem nélkülözhetők a mai modern laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok birtokában sem. Bár a vizsgálat esetleg kellemetlen a beteg számára, semmiképp sem nevezhető fájdalmasnak.


A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk.


Transrectalis UH a prosztata vizsgálatára speciális vizsgálófejekre van szükség. A végbélbe helyezett vékony ultrahangos eszköz ad részletgazdag képet a prosztatáról. A képi megjelenítés lehetővé teszi, hogy a vizsgáló orvos egyes beavatkozásokat (pl. prosztata biopszia) a szem ellenőrzése mellett végezzen el, a lehető legpontosabbá téve ezáltal a beavatkozást.
 

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek